Δείτε τα γλυπτά των καλλιτεχνών
Πέτρος Δριτσώνας "Άτιτλο"
Ένα έργο μη παραστατικής γλυπτικής, εμπνευσμένο από τη Σκυριανή γη. Ο θεατής μπορεί να διακρίνει μορφές που θυμίζουν τα περίφημα σκυριανά πόνυ, σήμα κατατεθέν του νησιού, ή μορφές πουλιών, ακόμα και μπουριά πλοίων.
Για τον καλλιτέχνη αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μοιράζεται με τον θεατή αυτό που ανακαλύπτει κανείς σε ένα έργο.
Χριστιάνα Λαζοπούλου "Ερωτικό"
Το έργο αναπαριστά δύο φιγούρες πλεγμένες μεταξύ τους, που μοιάζουν να αγκαλιάζονται ή να φιλιούνται. Το ένα τμήμα είναι γεωμετρικό με τραχιά υφή, το άλλο είναι λείο και καμπύλο, συμβολίζοντας αντίθετες έννοιες όπως αρσενικό-θηλυκό.
Έμπνευση της γλύπτριας αποτελεί η αρμονική συνύπαρξη των φυσικών αντιθέσεων της γεωλογίας του νησιού.
Σταύρος Μαυρομιχάλης "Άτιτλο"
Το γλυπτό ακολουθεί μια σπειροειδή φόρμα, δημιουργώντας την βάση ενός κοχυλιού, τα πτερύγια του οποίου αυξομειώνονται.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, οι αυξομειώσεις αυτές συμβολίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, άλλοτε γαλήνιες με τις ευθείες να κυριαρχούν, και άλλοτε ταραγμένες με έντονες καμπύλες.
Γεώργιος Μωυσή "Διατρυπτή"
Στο έργο αυτό, ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την Διατρυπτή, μια μαγευτική σπηλιά στις απόκρημνες ακτές της Σκύρου.
Η ρευστή φόρμα που φαίνεται να στροβιλίζεται, αποτυπώνει τον αέναο χορό της θάλασσας και του βουνού με καταλύτη τον άνεμο, προσδίδοντας στο μάρμαρο μια αέρινη αίσθηση.
Αλτίν Πατσέλη "Οναρ"
Το γλυπτό αποτελείται από δύο φόρμες που θυμίζουν δύο σταγόνες νερού ή δύο γυναικεία στήθη. Πηγή έμπνευσης ήταν η έννοια της γονιμότητας και η θάλασσα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιτυχής απόδοση της δύναμης του ρευστού νερού, με ένα συμπαγές υλικό, όπως το μάρμαρο. Σαν δυο σταγόνες της θάλασσας που μαρμάρωσαν για μια στιγμή.
Δημήτρης Χριστογιάννης "Το μάτι του Αιόλου"
Το έργο αυτό παραπέμπει σε οργανικό στοιχείο, ένα μάτι ή τη μορφή ενός ψαριού ή κοχυλιού.
Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από το βόρειο τμήμα του νησιού, όπου πνέουν έντονα οι άνεμοι του Αιόλου, και δημιούργησε μια ιδιαίτερη τρισδιάστατη φόρμα, όπου ενσωματώνονται αρμονικά διάφορα στοιχεία του νησιού.
-
-
|
|
Το 1ο Συμπόσιο
Γλυπτικής στη Σκύρο
Ιούλιος - Αύγουστος 2006
Τα συμπόσια γλυπτικής αποτελούν ένα θεσμό σε πολλές χώρες του κόσμου και έχουν σαν βασικό σκοπό την συμμετοχή, την κοινή δράση και την επικοινωνία.
Την συμμετοχή του κοινού στην διαδικασία της καλλιτεχνικής γλυπτικής δημιουργίας, την κοινή δράση των καλλιτεχνών με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, και τέλος την επικοινωνία των ανθρώπων μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης.
Το πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής στη Σκύρο έλαβε χώρα από τις 3 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2006, με την πρωτοβουλία του κεραμίστα Γιάννη Κομπογιάννη και την χορηγία του Δήμου Σκύρου και της Νομαρχίας Ευβοίας.
Το εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης του Γ. Κομπογιάννη προσκάλεσε 6 γλύπτες απόφοιτους της ΑΣΚΤ, για να γνωρίσουν και να δουλέψουν το λευκό σκυριανό μάρμαρο, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του υλικού και γενικότερης προβολής της Σκύρου.
Τα μάρμαρα ΣΕΡΑΦΕΙΜ με ιδιαίτερη χαρά στήριξαν την προσπάθεια αυτή, προσφέροντας άριστη πρώτη ύλη από λευκό μάρμαρο για την δημιουργία των γλυπτών.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ. |
|